مقالات

آشنایی با نحوه عملکرد چیلرهای جذبی

نحوه عملکرد چیلر جذبی

چیلر را می‌توان بخشی از یک سیستم تهویه مطبوع پیچیده‌تر دانست که طبق قوانین ترمودینامیک، با صرف انرژی و انجام فرآیندهایی بر روی یک ماده خاص (مبرد)، دمای خود را تغییر می‌دهد. این تغییر باعث می شود که مبرد به فازهای مختلف گاز یا مایع برسد. این تغییر فاز مداوم است که چیلرها را به جلو می راند و باعث می شود دستگاه به درستی کار کند.
یکی از مهم ترین انواع چیلرها، چیلرهای جذبی هستند. در این نوع چیلر اساس کار بر روی ماده ای به نام ” جاذب ” است. نحوه عملکرد چیلر جذبی براساس فرآیندهای شیمیایی می باشد و انرژی مصرفی آن از نوع انرژی حرارتی است. بنابراین در صورت عدم دسترسی به انرژی الکتریکی، عملکرد چیلرهای جذبی مختل نمی شود. همچنین می توان از انرژی گرمایی هدر رفته در پروژه ها برای تامین گرمای این نوع چیلرها استفاده کرد.

نحوه عملکرد چیلر جذبی

چیلر از مجموعه ای از فن ها، پمپ ها، اواپراتور، کمپرسور، کندانسور، مخزن نگهدارنده، شیر انبساط، پنل کنترل، جاذب و ژنراتور ساخته شده است. در چیلر جذبی، چرخه حرکت به گونه ای است که مبرد بین شیر انبساط، اواپراتور، جاذب، پمپ، ژنراتور و در نهایت کندانسور جریان می یابد.

اگر بخواهیم به سادگی نحوه عملکرد چیلر جذبی را توضیح دهیم، می توانیم آن را به صورت چرخه ذیل ترسیم نماییم:

چرخه عملکرد چیلر جذبی

در ابتدا مبرد معمولاً به شکل آب وارد اواپراتور می شود و دمای محیط را گرم می کند تا تبدیل به گاز شود و دمای آن را بالا ببرد. نتیجه یک مبرد گازی است. در این قسمت گرمای محیط توسط اواپراتور جذب می شود. سپس باید کاری کرد تا مبرد گاز از اواپراتور خارج شود. نمک یکی از بهترین گزینه ها برای دریافت رطوبت است و لیتیوم بروماید یکی از بهترین گزینه ها برای انجام این کار در چیلر جذبی به شمار می رود.

بنابراین مقداری لیتیوم بروماید غلیظ در جاذب وجود دارد تا با بخار آب خروجی از اواپراتور ترکیب شده و آن را رقیق کند. در مرحله بعدی این چرخه، لیتیوم بروماید رقیق شده توسط پمپ وارد ژنراتور می شود. این محلول که به سمت ژنراتور هدایت می شود، در نازک ترین حالت خود قرار دارد و اشباع شده است. به این معنا که دیگر قادر به جذب نیست.

ژنراتور یک مبدل حرارتی است که مبرد را گرم می کند. ژنراتور محلول را که ترکیبی از مبرد و لیتیوم بروماید است گرم می کند و در نتیجه مقداری از آب آن تبخیر می شود. به این ترتیب محلول غلیظ تری نسبت به آب آمونیاک به دست می آید. در نهایت، بخار آب جدا شده از محلول آمونیاک آب وارد کندانسور می گردد تا تقطیر شده و به آب مقطر تبدیل گردد. این آب مقطر دوباره وارد شیر انبساط و سپس اواپراتور می شود.

نحوه عملکرد چیلر جذبی

اهمیت لیتیوم بروماید در نحوه عملکرد چیلر جذبی چیست؟

لیتیوم بروماید نمکی است که می تواند رطوبت و در واقع مولکول های آب را جذب کند. این جذب فقط محلول لیتیوم بروماید را رقیق می کند که خود مایع در دمای اتاق است. این ماده در چیلرهای جذبی به عنوان جاذب استفاده می شود.

انواع چیلرهای جذبی کدامند؟

نحوه عملکرد چیلر جذبی بر اساس سه معیار مختلف طبقه بندی می شود:

اولین عامل مکانیزم طراحی آن ها می باشد که چیلرهای جذبی را به دو گروه ” تک اثره ” و ” دو اثره ” تقسیم می کند.

معیار دوم، منبع گرمایی درنظر گرفته شده برای آنهاست که می تواند ” آب گرم، هوای گرم، بخار، خورشید و شعله مستقیم ” باشد.

معیار سوم براساس مبرد و جاذب تعیین شده برای چیلر است. در این راستا چیلرهای جذبی به سه نوع سازگار با مبردهای آب و لیتیوم، سازگار با مبردهای آمونیاکی و آبی و در نهایت سازگار با مبردهای آب و دود سیلیس تقسیم می شوند.

البته می توان گفت طبقه بندی دیگری بر اساس نوع جریان مدار چیلر جذبی انجام می شود که در سه نوع موازی، سری و معکوس خلاصه می شود.

منظور از چیلرهای جذبی تک اثر و دو اثره چیست؟

چیلر جذبی تک اثره به چیلرهایی گفته می شود که فقط یک محفظه ژنراتور دارند. در مقابل چیلر جذبی دوگانه محلول جاذب خود را در دو مرحله غلیظ می کند. یک بار در ژنراتور با دمای بالا و یک بار در ژنراتور دمای پایین.

ژنراتور با دمای بالا با کمک بخار یا آب گرم یا هوای گرم که از دیگ اصلی وارد می شود محلول را متراکم می کند و ژنراتور دمای پایین با کمک بخار مبرد تولید شده از ابتدا غلظت محلول را افزایش می دهد. عملیات در ژنراتور این امر باعث کاهش حرارت مورد نیاز برای مرحله تقطیر کندانسور می شود، بنابراین در چیلرهای جذبی دو اثره، ظرفیت برج خنک کننده کمتر از نوع تک اثره است.

مزیت های استفاده از سیستم Absorption Chiller | نحوه عملکرد چیلر جذبی

از مزایای نحوه عملکرد چیلر جذبی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

صرفه جویی در هزینه های تاسیسات ساختمان

ارائه خدمات اضطراری در مواقع اضطراری

تولید صدای کم

تولید لرزش پایین در محیط ساختمان

به انرژی الکتریکی وابسته نیست (برای تولید آب سرد و گرما برق مصرف نمی کند.)

امکان استفاده از انرژی حرارتی اتلاف در پروژه های بزرگ ساختمانی

مبردها باعث گرم شدن کره زمین و یا لایه تخریب لایه ازن نمی شوند.

نصب و راه اندازی چیلر جذبی

جهت نصب و دریافت بهترین نحوه عملکرد چیلر های جذبی توصیه می شود با پیمانکاری کار کنید که با سیستم های پیچیده این دستگاه ها آشنایی کامل دارد. کارشناسان گروه صنعتی « بخار 24 » می توانند به شما در طراحی، ساخت و تأمین بودجه یک سیستم چیلر جذبی با صرفه اقتصادی کمک نمایند. یک مسیر خوب برای کسب بازدهی در سرمایه گذاری، پیش روی شماست!

این مجموعه ارائه دهنده کلیه خدمات « نصب و راه اندازی چیلرهای جذبی » با بهترین درجه کیفی در کوتاه ترین زمان می باشند.

سرویس و تعمیر انواع چیلرهای جذبی ساختمان ها و برج های مسکونی

متخصصان فنی تیم « بخار 24 » آماده ارائه خدمات تخصصی در سراسر شهر و استان تهران نظیر پردیس، پاکدشت، وردآورد و … می باشند. جهت « سرویس و تعمیر چیلرهای جذبی » می توانید با همکاران ما تماس حاصل نمایید. پاسخگویی سریع در اولویت است. خدمات این مجموعه با استفاده از پیشرفته ترین تجهیزات و ابزارآلات صورت می پذیرد.

هدف اصلی این مجموعه نگهداری حرفه ای و ارائه خدمات 24 ساعته پشتیبانی از تاسیسات ساختمان، موتورخانه ، چیلر ، لوله کشی و … می باشد. 

شماره تلفن های گروه صنعتی بخار 24

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *